Pe 12 Octombrie, Corina Diaconu - Managing Director la ABC Human Capital va împărtăși participantelor la Her Space Festival Romania din expertiza sa privind evoluția pieței muncii și impactul său asupra femeilor, bazându-se pe vasta sa experiență în domeniu, pe cunoașterea cerințelor pieței, a obiectivelor și a strategiilor de succes.
Înaintea participării la această ediție, am stat de vorba cu Corina Diaconu despre diferențele salariale dintre bărbați și femei, despre recomandări pentru tinerele aflate la începutul carierei și despre domeniile de pe piața muncii dominate de femei.
Cum a evoluat accesul femeilor în poziții de leadership în companiile din România? Observați o creștere în acest sens?
Accesul femeilor în poziții de leadership în companiile din România a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, deși există încă provocări semnificative legate de egalitatea de gen și reprezentarea echitabilă. Această evoluție poate fi observată în mai multe aspecte: creșterea numărului de femei în funcții de conducere, promovarea politicilor de diversitate și incluziune (in special in companiile multinationale) si chiar progrese legislative și reglementări.
De exemplu, România este parte a angajamentelor Uniunii Europene de a promova egalitatea de șanse între femei și bărbați, inclusiv prin adoptarea unor măsuri care sprijină accesul femeilor în poziții de top management sau consilii de administrație. Totuși, spre deosebire de alte țări europene (cum ar fi Franța sau Germania), România nu are cote obligatorii pentru reprezentarea femeilor în consiliile de administrație. Așadar, datele recente indică o prezență tot mai mare a femeilor în funcții de conducere în România, atât în sectorul public, cât și în sectorul privat.
Potrivit unui raport din 2023 realizat de Deloitte, aproximativ 34% dintre pozițiile de conducere din companiile din România sunt ocupate de femei, un procent ușor peste media europeană. De asemenea, România are un procent mai mare de femei în management, comparativ cu alte țări din Europa de Est, dar și din Europa Occidentală.
Putem concluziona ca accesul femeilor la poziții de leadership în România este în creștere, însă procesul este gradual și nu fără provocări.
Care sunt industriile în care femeile au reușit să se afirme cel mai mult în România? Și care sunt domeniile în care întâmpină cele mai mari obstacole?
În România, femeile au reușit să se afirme semnificativ în anumite industrii, dar în altele se confruntă încă cu mari obstacole.
Astfel, industriile în care femeile au cel mai mare succes sunt: educația și sănătatea, HR și comunicare, marketing, finanțe și bănci, antreprenoriat si chiar tehnologie.
Educația, de pildă, este un sector dominat de femei la toate nivelurile, de la învățământul preuniversitar până la cel universitar, acestea reprezentând un procent ridicat dintre cadrele didactice și ocupând și funcții de conducere în instituțiile de învățământ.
Sănătatea și asistența socială reprezintă un alt domeniu în care femeile sunt preponderente. Ele formează majoritatea în rândul medicilor, asistenților medicali și personalului din domeniul social. În plus, tot mai multe femei ocupă poziții de management în spitale și clinici, atât în sistemul public, cât și în cel privat.
Domeniul resurselor umane este unul în care femeile au avut o prezență puternică în poziții de conducere. Ele domină acest sector datorită abilităților lor de organizare, managementul relațiilor și dezvoltarea angajaților.
Marketingul și comunicarea sunt de asemenea industrii în care femeile s-au afirmat. Acestea conduc numeroase agenții de publicitate, departamente de marketing și comunicare în companii mari, atât locale, cât și multinaționale.
În sectorul financiar și bancar, femeile au reușit să se impună în poziții de top management. De exemplu, numeroase femei ocupă funcții de directori de sucursală, directori de operațiuni și chiar CEO în cadrul unor bănci și instituții financiare din România. Femeile sunt bine reprezentate în funcții de conducere din domenii precum contabilitatea, auditul și consultanța financiară.
Antreprenoriatul este de asemenea în creștere în rândul femeilor din România. Deși nu este un domeniu în mod tradițional dominat de femei, în sectorul IT și al tehnologiei, femeile din România au început să ocupe poziții de leadership în companii importante sau să fondeze start-up-uri tech.
Sunt însă și domenii în care femeile întâmpină obstacole și aici discutam, cu precădere, despre construcții și inginerie, industria auto și producția, politică și administrație publică, energie și resurse naturale (petrol și gaze, minerit și utilități). Acestea sunt industrii încă dominate de bărbați, atât la nivel de muncă operațională, cât și la nivel de management.
Stereotipurile legate de capacitatea femeilor de a lucra în aceste domenii "tehnice" persistă, iar femeile întâmpină adesea dificultăți în a accede la funcții de conducere.
Considerați că există, încă, diferențe salariale semnificative între femei și bărbați în poziții similare? Ce măsuri ar putea fi luate pentru a diminua acest decalaj?
România are printre cele mai mici diferențe salariale între bărbați și femei din UE, de 4,5%, în condițiile în care la nivel european media acestui indicator este de 12,7%.
Sunt țări, precum Estonia, unde diferența este de 21,3% sau Austria unde avem o diferențiere de 18,4 sau Cehia 17,9%.
România şi, în general, ţările din spaţiul ex-comunist nu au probleme de echitate salarială şi incluziune, pentru că, istoric, femeile au fost încadrate în câmpul muncii cot la cot cu bărbaţii de câteva zeci de ani. Evident, există totuși acest procent şi la nivelul ţării noastre dar, în general, problema nu rezidă într-o discriminare directă, ci mai degrabă într-o diferenţă de oportunităţi pentru a accesa profesii şi locuri de muncă bine plătite.
Cu privire la măsurile care pot fi luate la nivel general, cum spuneam deja, România este parte a angajamentelor Uniunii Europene de a promova egalitatea de șanse între femei și bărbați, inclusiv prin adoptarea unor măsuri care sprijină accesul femeilor în poziții de top management sau consilii de administrație. În companiile private există programe speciale care abordează egalitatea salarială dintre bărbați și femei, incluziunea, transparența salarială și acceptarea diversității. De asemenea, focusul trebuie să fie raportat la performanțe și rezultate, nicidecum la criterii care nu au nicio legatură cu acestea.
Ce sfaturi le-ați da tinerelor care doresc să-și construiască o carieră de succes în România?
Pentru tinerele care doresc să-și construiască o carieră de succes în România, sunt câteva sfaturi care le pot ghida către atingerea obiectivelor profesionale, indiferent de domeniu: educația continuă și specializarea, construirea unei rețele profesionale solide, cultivarea abilităților de leadership și soft skills, stabilirea obiectivelor clare și planificarea carierei, adaptare la schimbările pieței muncii și nu în ultimul rand răbdare, perseverența și încredere.
Cunoașterea și abilitățile sunt cheia succesului pe termen lung, așa că urmărirea unui parcurs academic solid, completat de cursuri, certificări sau workshop-uri relevante în domeniul dorit, este esențială. Este important de asemenea să fie la curent cu noile tendințe și tehnologii și să dezvolte o rețea solidă de contacte profesionale.
Participarea la conferințe, evenimente de networking sau întâlniri de business este o modalitate excelentă de a intra în contact cu oameni din industrie și de a crea relații de mentorat.
Le recomand totodată să-și stabilească obiective profesionale pe termen scurt și lung pentru că este important să știe unde doresc să ajungă în carieră și să creeze un plan detaliat pentru atingerea acestor obiective, astfel încât să rămână concentrate și motivate.
Sa nu se descurajeze în fata obstacolelor pentru ca o cariera de succes nu este lipsita de esecuri. Este important să învețe din greșeli, să se adapteze și să persevereze, chiar și atunci când lucrurile devin dificile.
Așadar, pentru tinerele care își doresc o carieră de succes în România, cheia constă în combinarea educației și specializării continue cu dezvoltarea abilităților interpersonale și de leadership. Rețelele profesionale, mentoratul, proactivitatea și reziliența joacă un rol important, iar o atitudine deschisă și flexibilă le va ajuta să depășească provocările și să profite de oportunitățile care apar.
Pe Corina Diaconu o puteți asculta pentru a afla informații la cald despre piața muncii, precum și despre ce oportunități au femeile în acest moment, pe 12 Octombrie, în ce-a de-a doua zi a HER SPACE FESTIVAL ROMANIA - LIMITĂRI vs. ECHILIBRU.
Tot atunci îi puteți adresa, în direct, întrebări cu privire la problemele legate de viitorul carierei voastre. Ne vedem la eveniment!
Comments