Înaintea atelierului său de la Her Space Festival Romania - "Cum să ai o garderobă echilibrată", în care ne vom vedea cu stilista Dana Tacea (11 octombrie, Arcub Gabroveni, începând cu ora 14:50), am stat un pic de vorbă cu ea despre ce înseamnă stilul vestimentar, cum să ți-l găsești și în ce măsură îți poate influența atitudinea, încrederea și stima de sine.
Există vreun cod vestimentar sau stil anume pe care îl promovezi în cadrul atelierului de la Her Space Festival Romania?
Da, acesta se numește STIL PERSONAL și el trebuie descoperit de fiecare participantă în parte; tocmai asta vom face în cadrul atelierului de stil - vom face primii pași spre descoperirea și implementarea stilului unic al fiecărei femei care va fi în sală, dornică de această autocunoaștere.
Și totusi pentru a răspunde la întrebarea legată de codul vestimentar, răspunsul este SMART CASUAL. Este de departe cel mai iubit și dorit cod vestimentar și deși mai toată lumea și-l doreste, nu prea știe cum să-l puna în aplicare.
Smart casual înseamnă să ai o ținuta relaxata cu o estetică ușor elegantă. Spre exemplu sacou + jeans + tricou + pantofi cu toc kitten sau fustă elegantă + un pulover subtire + pantofi. Însă, pentru fiecare, acest smart casual înseamnă altceva și veți vedea asta pe 11 octombrie, la atelierul meu.
Cum încurajezi creativitatea și auto-exprimarea prin modă în rândul participanților?
Auto-exprimarea poate să aibă loc doar atunci când te cunoști și pentru asta vom face împreună o mică incursiune stilistică cu ajutorul unor vizualuri pentru a descoperi cine suntem noi azi pe plan vestimentar. Participantele vor crea Moodboarduri cu ținute, iar mai apoi le voi face un demo cum pot să transpună în realitatea lor acel stil. Spre exemplu: care sunt piesele cheie, cum să introducă culoarea care le place în doze mai mici și mai discrete, la început, sau cum să aleagă croielile potrivite formei lor de corp. Pentru că o dată ce au Moodboardul vor aparea diverse dileme de genul: “Mie nu imi vine bine fusta plisată, însă îmi plac fustele plisate și mi-aș dori una” Vom învăța ce material să alegem pentru a găsi acea fustă care să ne flateze șoldul. Și acesta este doar un mic exemplu.
Ce sfaturi ai pentru femeile care doresc să își dezvolte propriul stil vestimentar?
Am 3 sfaturi:
1. Să își alcătuiască o schemă cu câteva culori pe care să își fundamenteze garderoba. Aici putem avea scheme foarte mici cu puține culori, neutre, pentru personalitățile minimaliste sau scheme bogate cromatic cu multe accente de culori pentru personalitățile stilistice creative. O dată implementată o astfel de schemă, shoppingul și, în general, deciziile pe plan vestimentar devin floare la ureche. Culoarea este esențială în construcția unui stil personal și de aceea nu doar trebuie să se potrivească pigmentației noastre (culoare păr, ochi, piele), ci trebuie - mai ales - să ne placă. Nu o alegem doar pe considerente că e ușor de găsit/combinat (cum se practică cu negru), ci alegem cu sufletul ceea ce realmente ne place, iar apoi implementam pas cu pas. Am întâlnit atât de des în lucrul cu femeile culori adorate că lipseau complet din garderobă. Este cumva de necrezut să ne placa mult ceva și să nu fie reprezentat deloc în viața noastră. Așadar, începem de la culori, ele reprezintă primul și cel mai important pas în construirea stilului personal.
2. Să facă research de ținute pe Pinterest pentru a-și educa ochiul și a deveni conștiente de ce fel de ținute/ stiluri/ culori/ croieli/ lungimi/ accesorii se simt atrase.
Continuăm cu exerciții de identificare a ceea ce ne place în materie de ținute. O imagine e cât o mie de cuvinte și de aceea recomand să mergem la shopping abia când avem claritate a ceea ce ne place. Să observăm poate ne place o fustă crem midi din satin combinată cu veste supradimenionate, cu pulovere transparente sau poate cu un tricou sau camașă albă. E important să știm vizual ce vom face cu piesele pe care le achiziționăm. Altfel, riscăm să umplem dulapul cu haine pe care mai apoi nu le purtăm. Statisticile spun că femeile nu poartă 80% din hainele din garderobă, iar asta se întamplă datorită lipsei unei fundamentări cromatice și mai ales lipsei de autocunoaștere pe plan vestimentar. Ceva atât de simplu precum: ce ne place și în ce combinații/croieli/de ce manieră accesorizat, nu știm și atunci luîm piese dispersate, în culori necoordonate și ajungem să umplem garderoba cu nimic de purtat. Ieșim din acest cerc doar prin aceste mici și super de efect exerciții de autocunoaștere.
Corect este la finalul exercițiului să avem un moodboard din care să extragem esențialul: culori, piese cheie, croieli, încălțăminte, accesorii, tipuri de styling și, mai apoi, trecem la partea de go live la shopping. Ori femeile încep direct cu shoppingul fără să fi facut vreo documentare, iar apoi ajung la rezultate nemulțumitoare.
3. Să testeze cât mai mult pe silueta lor diverse croieli
Există așa o mare varietate în 2024 în lumea modei pe absolut toate palierele de preturi!... Așa încât nu ne rămâne decât să fim curioase despre noi și să îndrăznim combinații noi, croieli noi, pentru a face încet-încet loc schimbării. Și zic schimbare pentru că nu putem purta la 40+ ce purtam la 20+. Lucrurile au evoluat și se simte când tinutele noastre au rămas în urmă, chiar cu haine achiziționate azi putem arăta ca acum 20 de ani. Nu momentul achizțtiei face ca un lucru să aibă o estetică actuală, ci aspectul acelui obiect și, mai ales, modul de integrare a lui în ținute potrivite cu ceea ce suntem noi azi.
Cum ai fost influențată de experiențele tale personale în domeniul modei și cum le împărtășești cu participantele?
Cred cu tarie ca modul în care ne îmbracam ne influenteaza imaginea de sine, modul în care ne percepem noi pe noi și povestea pe care ne-o spunem noua însene. Așa că m-am folosit de-a lungul timpului de acest instrument să creez magie în viata mea și promit, fără nicio marjă de eroare, că funcționează. Și pentru asta, te rog pe tine cea care citești să îți amintești anumite momente în care te-ai plăcut tu pe tine în oglindă: cum erai îmbrăcată, cum ți s-a schimbat starea/ atitudinea/ energia în corp/încrederea și ai avut o super zi sau o super stare versus zile în care ai purtat ținute deloc în energia ta, în care nu te plăceai, nu simțeai că ești tu, te simțeai nealiniata cu tine, ce zile not ok au fost și crede-mă, din energia aceea joasă nu poți atrage lucrurile la care visezi! No way! Matematic nu e posibil! Așa că te îndemn să faci o prioritate din stilul tău personal și să vezi cum încep multe sa vibreze cu noua ta stare de bine și, mai ales, cu noua ta imagine de sine!
Pe Dana Tacea o puteți întâlni în cadrul HER SPACE FESTIVAL ROMANIA - LIMITĂRI vs. ECHILIBRU, participând la atelierul său - "Cum să ai o garderobă echilibrată", pe 11 Octombrie, la Sala Studio (ARCUB Gabroveni)
Ne vedem la eveniment!
Comments