Georgiana Solomon este medic rezident diabetolog și nutriționist, iar în prezent este medic în cadrul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Prof. Dr. N.C. Paulescu din București. Totodată, este consultant în sănătate, fitness și stil de viață, îmbinând pasiunea pentru medicină cu promovarea alegerilor alimentare sănătoase și a obiceiurilor de viață echilibrate.
Medicul Georgiana Solomon este speaker la prima ediție Her Space Festival Romania – Limitări vs. Echilibru, astfel că am invitat-o să ne răspundă la câteva întrebări legate de ceea ce presupune un stil de viață sănătos și provocările cu care se confruntă femeia zilelor noastre.
Georgiana, cum definești un stil de viață sănătos din perspectiva fizică și psihică?
Un stil de viață sănătos este, înainte de toate un mod de gândire care te motivează să faci alegerile potrivite, nu doar în ceea ce privește alimentația, dar și când vine vorba de sport, somn, viața de zi cu zi. Alegerile potrivite sunt individuale, dar scopul este același: să îți menții starea de sănătate fizică și psihică pentru cât mai mulți ani din viață.
Cum pot stilul de viață și alegerile alimentare să influențeze fertilitatea și sănătatea reproducerii?
Organismul nostru percepe orice schimbare și răspunde în consecință. Aparatul reproducător feminin este foarte responsiv la factorii externi, întrucât este sub influența hormonilor sexuali, hormoni care reacționează la modificările din alimentația noastră sau la schimbări de mediu, de exemplu când trecem printr-o perioadă mai stresantă. Un dezechilibru hormonal poate afecta, printre altele, ciclul menstrual, ovulația și chiar obținerea sau menținerea unei sarcini.
Care sunt principalele provocări cu care se confruntă femeile în gestionarea alimentației pentru familie?
În ziua de azi femeia se confruntă cu o serie de principii aflate în contradictoriu. Pe de o parte, femeia lucrează și trebuie să își îndeplinească sarcinile cu succes. Pe de altă parte, femeia poate fi și mamă, iar așteptările sunt, mai mult sau mai puțin, similare cu cele din trecut. Timpul a devenit principalul inamic, însă industria alimentară contemporană, axată mai mult pe profit și mai puțin pe binele oamenilor, pune femeile în situații și mai dificile. În astfel de situații, cel mai mult ajută noțiunile de bază ale unui stil de viață sănătos, care fac ca alegerile nutriționale potrivite să devină mai ușor de luat.
Există strategii specifice pentru a educa copiii despre importanța nutriției și a unui stil de viață sănătos? Care ar fi acestea?
Copiii ar trebui implicați în acest proces încă de la vârste fragede. Începând cu diversificarea și continuând cu mesele luate în familie, copilul observă tiparele alimentare, pe care ulterior și le va însuși. Puterea exemplului este cea mai importantă, dar libertatea copilului de a-și forma un stil alimentar trebuie să fie precedată de explicații clare și utile. Un copil care înțelege de la început ce mâncare îl va face să se simtă bine pe moment, dar și pe termen lung, va deveni un adult capabil să ia decizii responsabile.
Georgiana, la prima ediție Her Space Festival Romania vei susține o conferință despre importanța îngrijirii corpului nostru, din perspectiva nutriției și alimentației. Ce le poți spune femeilor care vor să participe la această conferință?
Pot spune că înțeleg cât de dificil a devenit astăzi să poți să te menții sănătos, să pui în aplicare ce știi că e corect pentru corpul tău și să nu renunți atunci când totul devine copleșitor. Îmi doresc să le pot spune femeilor care vor să participe la această conferință că nu este o situație de tipul “totul sau nimic”. Există o cale de mijloc și putem învăța să facem alegeri cu care să fim mulțumite, care să contribuie pozitiv la sănătatea noastră și la starea noastră de bine, chiar dacă mai avem și slăbiciuni.
Presiunea perfecțiunii, factor provenit atât din interior cât și din exterior, este o piedica în drumul catre un stil de viața sanatos.
Mulțumim, Georgiana Solomon!
Comments