top of page
background site_20%.png

Roxana Dumitrache, despre solidaritatea feminina la prima ediție Her Space Festival Romania

Actualizată în: 23 iul.


Roxana Dumitrache este pasionată de arta contemporană, curatoriază proiecte de artă independente și, în egală măsură, se implică cu dedicație în activitatea sa de activistă feministă.

Roxana Dumitrache - activistă feministă, speaker Her Space Festival Romania
Roxana Dumitrache - activistă feministă, speaker Her Space Festival Romania

Doctorandă în științe politice și absolventă a London School of Economics and Political Science, precum și a Facultății de Științe Politice (SNSPA București), Roxana a lucrat în cadrul Comisiei Europene pe politici legate de egalitatea de gen, incluziunea și echitatea socială, iar mai apoi a revenit în țară, unde a activat în Parlamentul României.

 

În prezent, coordonează proiecte culturale la Institutul Cultural Român.

 

Scrie constant pe teme legate de egalitatea de gen, discriminare, educație și violență împotriva femeilor și consideră rolul de activistă feministă ca fiind una dintre cele mai frumoase părți ale activității sale profesionale.


De-a lungul timpului, a intrat în contact cu feministe din toată lumea pentru a susține diverse cauze, militând pentru ceea ce a considerat ca fiind nedrept sau aberant. Un astfel de exemplu îl constituie afișarea – în 2019 – a unei eșarfe albe în fața Ambasadei Iranului din București, în semn de susținere a tinerei iraniene. Aceasta a fost ridicată de poliție de pe o stradă din Teheran, după ce a renunțat la hijab, fluturându-l pe stradă în semn de revoltă. Imaginea Roxanei a fost preluată de feministe din toată lumea, inclusiv din Iran. Astfel, acestea au pus România pe harta lor, în semn de solidaritate. În 2017, în momentul în care în Polonia s-a dezbătut în guvernul țării interzicerea avortului (chiar și în urma unor situații extreme, cum ar fi violul, incestul sau o sănătate a mamei periclitată), Roxana a adunat femei care au protestat în fața TNB.

 

“Femeile nu înțeleg că nu există nici luptă între sexe (este o sintagmă absolut odioasă), dar nu există nici bătălie în interiorul aceluiași sex. Nu e nimic concurențial. Ar trebui să ne fie firească solidaritatea.” – spunea Roxana într-un interviu din 2019, acordat publicației online Cover Stories.

 

Debutul editorial în proză al Roxanei Dumitrache s-a produs în 2019, cu volumul “Papa Nicolau și alte povestiri foarte, foarte scurte”, care a câștigat premiul de debut Polirom.


În prezent, lucrează la o teză doctorală și are în lucru un roman, al cărui titlu de lucru este Acvariul – care prezintă o poveste de familie pe perioada tranziției românești în care “traumele sunt pasate disciplinat, aproape generos și ritualic, precum moștenirile, bijuteriile și arta pasate generațional”, dezvăluia Roxana într-un interviu recent acordat revistei Ficțiunea.

 

La prima ediție Her Space Festival Romania – Limitări vs. Echilibru, sub titlul “Cui îi e frică de feminism?”, Roxana Dumitrache vorbește despre solidaritatea feminina și va încerca să ofere câteva răspunsuri legate de relevența feminismului contemporan analizând, totodată, felul în care educația de gen și genul influențează alegerile fundamentale pe care le facem în viața profesională, precum și în cea privată.

 

Alte aspecte interesante abordate în cadrul conferinței sunt cele din care participantele vor descoperi dacă solidaritatea feminină există cu adevărat, cum se manifestă sindromul Singura femeie dintr-o cameră sau de ce maternitatea este supusă presiunii sociale.


Comments


bottom of page