Tony Gemignani este un pizzaiolo american renumit, multiplu campion mondial la facut pizza si autor de carti despre arta prepararii pizzei. Este cunoscut pentru abilitatile sale exceptionale de aruncare a aluatului si pentru expertiza sa in cele mai diverse stiluri de pizza.
A inceput sa faca pizza in anii '90 si a devenit unul dintre cei mai respectati maestri pizzaioli din lume.
A castigat de 13 ori titlul de campion mondial la competitii de pizza, inclusiv la aruncarea aluatului si coacere.

Recorduri si Premii
Primul american care a castigat Campionatul Mondial de Pizza din Napoli;
A fost desemnat World Pizza Champion de mai multe ori;
Detine recorduri pentru aruncarea aluatului si tehnici spectaculoase de manipulare a pizzei.
Tony a demontat cateva mituri despre preparea pizzei, iar pe unele dintre ele le redam in cele ce urmeaza:
Pizza facuta acasa nu merita efortul
Tony considera ca preparea unei pizza acasa merita intru totul efortul. Este necesar sa ai reteta potrivita, sa respectii pasii (si acestia sa fie explicati foarte limpede) si, atentie, ingredientele potrivite (dintre care, faina este extrem de importanta).
Blatul de otel pentru copt pizza nu merita investitia
Tony spune ca daca vrei sa obtii o pizza cu o crusta crocanta si branza topita ca la pizzerie, secretul este blatul din otel (de calitate industriala) pe care se coace pizza. Acesta este o investitie pe care nu o vei regreta. Spre deosebire de piatra de copt pizza, care se poate crapa, deoarece are o limita de temperatura, blatul din otel are si avantajul de a transfera mai repede caldura, scurtand timpul necesar pentru coacerea unei pizza crocante.
Pizza fara gluten nu iese buna
O pizza fara gluten poate fi delicioasa daca are ingrediente de calitate, tehnica folosita este una buna si are toppping de calitate. Chiar daca nu va avea exact textura unei pizze clasice, cele mai bune versiuni ale acestui tip de pizza au crusta crocanta la exterior si sunt moi la interior. Astfel ca pizza pe baza de faina de migdale sau naut poate fi usor crocanta si aromata, cea care are crusta pe baza de conopida este populara sau, varianta cea mai apropiata de pizza clásica este cea care foloseste aluat cu tapioca si orez.
Sa stii cum sa invarti si sa arunci blatul de pizza in aer este esential pentru a prepara o pizza
Aruncarea si rotirea aluatului in aer poate ajuta la intinderea naturala a aluatului si la crearea une cruste crocante la exterior. Insa, aceasta metoda nu este absolut necesara pentru a obtine o pizza delicioasa acasa. Exista diverse tipuri de pizza a caror pregatire nu necesita acest tip de pregatire a aluatului. Cele mai populare dintre ele sunt pizza in tava, pizza Detroit-style, al Taglio sau pizza pe blat alternativ (conopida, naut, tortilla).
Aluatul care a dospit un timp mai indelungat face cea mai buna pizza
De fapt, totul se reduce la tipul de pizza pe care doresti sa il prepari. Cel mai proabil, vor exista momente cand vei dori sa faci un tip de pizza care necesita un aluat care sta mai mult timp la dospit, preparata in stil clasic, sau momente cand doresti altceva, mai rapid.

Intr-o nota mai haioasa, iata alte cateva mituri si idei gresite despre pizza:
Pizza Margherita a fost creata pentru regina Margherita
Partial adevarat! Se spune ca in 1889, bucatarul Raffaele Esposito a facut o pizza cu rosii, mozzarella si busuioc (culorile steagului italian) pentru regina Margherita. Dar pizza cu aceste ingrediente exista deja inainte.
Pizza trebuie facuta doar in cuptor pe lemne pentru a fi autentica
Fals! Desi pizza napoletana traditionala se coace in cuptor pe lemne la 485°C, exista multe variante delicioase gatite in cuptor electric sau chiar in tigaie.
Ananasul pe pizza este o inventie italiana
Fals! Pizza Hawaii a fost inventata de Sam Panopoulos, un bucatar canadian de origine greaca, in 1962.
Pizza nu este sanatoasa
Nu neaparat! Depinde de ingrediente. O pizza facuta cu aluat integral, branza de calitate si toppinguri sanatoase (legume, carne slaba, ulei de masline) este nutritiva.
Felul in care tai pizza conteaza?
Da! Italienii prefera pizza servita intreaga, pe care o tai singur cu cutitul si furculita. In timp ce americanii prefera feliile mari, taiate inainte de servire, iar cei care servesc pizza deep-dish o taie patratele.
Comments