top of page
background site_20%.png

Lucruri interesante despre organismul femeii. Le stiai? (partea I)


Organismul femeii este o expresie a gratiei, fortei si complexitatii biologice, adaptat pentru a sustine viata si pentru a indeplini multiple functii esentiale. De la delicatetea trasaturilor pana la robustetea sistemului reproducator, fiecare aspect al anatomiei feminine reflecta un echilibru intre sensibilitate si rezistenta.

Organismul femeii este o expresie a gratiei, fortei si complexitatii biologice, adaptat pentru a sustine viata si pentru a indeplini multiple functii esentiale.  Iata cateva lucruri interesante despre el

Iata, in cele ce urmeaza, cateva lucruri interesante despre organismul femeii:


Ritmul cardiac

Inima femeilor adulte bate, in general, mai repede decat a barbatilor. In medie, ritmul cardiac in repaus al unei femei este de aproximativ 78-82 de batai pe minut, in timp ce ritmul cardiac in repaus al unui barbat este mai aproape de 70 de batai pe minut. Aceasta diferenta se datoreaza partial unor factori fiziologici, precum dimensiunea corpului si metabolismul.

Femeile au de obicei inimile mai mici si o proportie mai mare de grasime corporala in comparatie cu barbatii, ceea ce poate contribui la aceasta diferenta. In plus, hormonii femeilor, in special estrogenul, pot influenta ritmul cardiac, nivelurile fluctuand pe tot parcursul ciclului menstrual si afectand functia cardiovasculara.


Simtul mirosului

In general, femeile au un simt al mirosului mai dezvoltat decat barbatii. Studiile au aratat ca femeile sunt mai sensibile la mirosuri si sunt mai bune la detectarea si identificarea acestora. Aceasta sensibilitate olfactiva crescuta este deosebit de evidenta in anii de pana la menopauza si se crede ca este influentata de fluctuatiile hormonale, in special de estrogen.

De fapt, cercetarile au indicat, de asemenea, ca simtul mirosului la femei tinde sa fie mai ascutit in timpul sarcinii, posibil ca mecanism de protectie pentru a evita substantele nocive. Acuitatea simtului mirosului poate scadea dupa menopauza, cand nivelul de estrogen scade.


Toleranta la durere

Femeile au un prag de suportabilitate a durerii mai mare, dar unele studii sugereaza ca femeile pot simti durerea mai intens decat barbatii, desi au o toleranta mai mare pentru a o suporta in timp.

Felul in care femeile experimenteaza durerea este diferit de barbati in mai multe moduri si implica o combinatie de factori biologici, hormonali si psihologici.


Mai multa grasime corporala

In medie, femeile au un procent mai mare de grasime corporala decat barbatii.

Acest lucru se datoreaza, in primul rand, diferentelor biologice si hormonale si nu trebuie privit ca fiind ceva negativ. De fapt, aceasta grasime joaca un rol vital in sustinerea sanatatii reproductive si a bunastarii generale. Este pur si simplu unul dintre multele moduri in care corpul feminin este adaptat biologic pentru functiile sale esentiale!


Flexibilitate

Femeile sunt, in general, mai flexibile decat barbatii din cauza diferentelor in structura osoasa si masa musculara. De asemenea, estrogenul ajuta la cresterea elasticitatii muschilor si tendoanelor, contribuind la o mai mare flexibilitate.

In timp ce flexibilitatea poate varia de la individ la individ, structura biologica a femeilor si influentele hormonale le fac in general mai flexibile, in mod natural, comparativ cu barbatii. Aceasta flexibilitate este evidenta in special in zone precum soldurile, partea inferioara a spatelui si umerilor, permitand femeilor sa aiba o gama mai variata de astfel de miscari.


Sensibilitatea gustativa

Femeile tind sa aiba un simt al gustului mai sensibil in comparatie cu barbatii. Unele studii arata ca femeile sunt mai bune in detectarea aromelor dulci, sarate, acre si amare, care ar putea fi atribuite atat factorilor biologici, cat si hormonali.

Pe scara evolutiei umane, un simt al gustului mai dezvoltat la femei este poate fi atribuit faptului ca acesta joaca un rol important in asigurarea selectarii de alimente sigure si hranitoare, in special in timpul sarcinii sau alaptarii, atunci cand mentinerea sanatatii si o nutritie adecvata este esentiala.


Diferentele generale in perceptia senzoriala 

Pe langa gust, femeile tind sa aiba, de asemenea, simturile mirosului si auzului mai acute, ceea ce poate contribui la capacitatea lor generala de a discerne si de a se bucura de arome complexe in alimente. Aceasta constientizare senzoriala sporita ar putea juca un rol in raspunsurile in general mai puternice ale femeilor la arome, mirosuri si texturi.

Aceasta sensibilitate sporita le ajuta sa detecteze aromele dulci, sarate, acre si amare mai eficient decat barbatii si poate varia chiar in ciclul menstrual sau in timpul sarcinii. Este unul dintre multele moduri fascinante prin care corpul feminin este fin adaptat nevoilor sale!



Comments


bottom of page