top of page
background site_20%.png

Lucruri mai putin stiute despre ziua de 8 Martie


In secolul XX s-a consolidat o zi dedicata recunoasterii luptelor si realizarilor femeilor din diverse domenii. Aceasta a devenit Ziua Internationala a Femeii, care se sarbatoreste anual, pe 8 Martie.

8 Martie, Ziua Internationala a Femeii

Iata cateva lucruri mai putin stiute despre ziua de 8 Martie:

 

Isi are orginile in miscarile muncitoresti de la inceputul secolului XX 

Originile Zilei Internationale a Femeii (IWD - International Women’s Day) sunt inradacinate in miscarile muncitoresti si protestele pentru conditii de munca mai bune si drepturile femeilor, de la inceputul secolului XX.


Una dintre primele manifestari notabile a avut loc pe 8 martie 1908, cand aproximativ 15.000 de femei au marsaluit prin New York, cerand program de munca mai scurt, salarii mai mari si dreptul la vot. In 1910, la Conferinta Internationala a Femeilor Muncitoare de la Copenhaga, activista Clara Zetkin a propus instituirea unei zile internationale dedicate luptei pentru drepturile femeilor, iar in 1911, Ziua Internationala a Femeii a fost sarbatorita pentru prima data in mai multe tari.


De-a lungul timpului, aceasta zi a devenit un simbol al progresului pentru egalitatea de gen, dar si un prilej de a reflecta asupra problemelor inca existente. Astazi, in multe parti ale lumii, Ziua Femeii este celebrata atat ca o zi de apreciere, cat si ca un moment de constientizare si actiune pentru drepturile femeilor.

 

Aceasta sarbatoare a fost interzisa in unele tari

In timpul Razboiului Rece, multe tari occidentale au evitat sa sarbatoreasca IWD din cauza asocierii sale cu socialismul si Uniunea Sovietica. Cu toate acestea, in anii 1970, miscarea feminista a contribuit la reinvierea ei in intreaga lume.


Dupa Revolutia Rusa din 1917, guvernul sovietic a recunoscut 8 martie ca sarbatoare oficiala, iar in perioada Razboiului Rece, Ziua Femeii a fost promovata in blocul comunist ca un simbol al egalitatii femeilor in societatea socialista. In schimb, in tarile occidentale, aceasta zi nu a fost marcata pe scara larga pana in anii ’70, cand valul al doilea al feminismului a adus, din nou, in atentia publica drepturile femeilor si problemele legate de discriminare.


In 1975, ONU a declarat oficial „Anul International al Femeii” si a inceput sa promoveze Ziua Internationala a Femeii la nivel global. Acest lucru a contribuit la transformarea acestei zile intr-un eveniment universal, care a depasit granitele ideologice si a devenit o zi de constientizare si lupta pentru drepturile femeilor la nivel mondial.

 

Celebrata si de barbati

In multe tari, Ziua Internationala a Femeii nu este doar o ocazie de a sublinia lupta pentru drepturile femeilor, ci si un moment in care barbatii isi arata aprecierea pentru femeile din viata lor – fie ca sunt mame, sotii, surori, colege sau prietene.

In special in tarile din Europa de Est, Asia Centrala si America Latina, este obisnuit ca femeile sa primeasca flori, ciocolata sau chiar mici surprize din partea colegilor de munca, prietenilor si familiei.

 

Italia sarbatoreste cu mimoze

In Italia, traditional, pe 8 Martie se ofera flori galbene de mimoza. Acest obicei a inceput dupa al Doilea Razboi Mondial, deoarece mimozele infloresc in aceasta perioada si sunt frumoase.


In 1946, Uniunea Femeilor Italiene (Unione Donne Italiane) a ales aceasta floare ca simbol al solidaritatii si al luptei pentru drepturile femeilor.


In unele orase din Italia, Ziua Femeii este sarbatorita si prin cine sau intalniri intre prietene, iar florile de mimoza sunt adesea insotite de mesaje de incurajare si recunoastere a contributiei femeilor in societate.

 

Descoperire astronomica

8 martie 1979, sonda spatiala Voyager 1 a facut o descoperire remarcabila, detectand inele in jurul planetei Jupiter. Pana atunci, doar Saturn era cunoscuta pentru inelele sale spectaculoase, iar aceasta descoperire a schimbat intelegerea noastra despre planetele gigantice din Sistemul Solar.

 

 

Record mondial Guinness pentru cel mai mare miting pentru drepturile femeilor

Marsul Femeilor din 2017 a fost un moment definitoriu in istoria recenta a miscarilor pentru drepturile femeilor. Acesta a avut loc pe 21 ianuarie 2017, la doar o zi dupa investirea lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite, si a fost un raspuns puternic la retorica si politicile care erau percepute ca fiind impotriva drepturilor femeilor si ale altor grupuri marginalizate.


Marsul a atras milioane de participanti nu doar in Statele Unite, ci si in intreaga lume, devenind una dintre cele mai mari si mai vizibile adunari pentru egalitatea de gen. Evenimentul a avut loc in peste 600 de orase din intreaga lume si a adunat femei (si barbati) care protestau impotriva discriminarii, violentei de gen, si pentru drepturi egale in domenii precum salariile, educatia, sanatatea si libertatea de alegere.

Chiar daca marsul a avut loc pe 21 ianuarie, miscarea a fost strans legata de Ziua Internationala a Femeii (8 martie), cu o energie si un impuls care au continuat sa inspire proteste si actiuni de constientizare pe tot parcursul anului. Marsul Femeilor din 2017 a devenit un simbol al unitatii si al luptei colective pentru drepturile fundamentale ale femeilor si a subliniat importanta solidaritatii intre diversele grupuri de femei din intreaga lume.

 

Comments


bottom of page