top of page
background site_20%.png

Coach profesionist Georgiana Ghita, “Pentru fiecare dintre noi blocajul este unic si arata diferit”


Georgiana Ghiță este coach profesionist, cu o experiență de peste 8 ani în domeniul resurselor umane, leadership-ului și coachingului. Va participa la prima ediție HER SPACE FESTIVAL ROMANIA, prin abordarea unor subiecte legate de depășirea blocajelor și atingerea obiectivelor pe care ni le propunem.

Coach profesionist Georgiana Ghiță
Coach profesionist Georgiana Ghiță

Am stat de vorbă cu Georgiana Ghiță pentru a afla mai multe despre ce presupun cele mai comune tipuri de blocaje cu care ne confruntăm, în general, dar și ce putem face pentru a le depăși.


Georgiana, care sunt cele mai comune blocaje pe care oamenii le întâmpină în drumul lor către atingerea obiectivelor pe care și le propun?

Sunt destul de multe tipuri de blocaje cu care ne putem confrunta de-a lungul timpului, voi menționa doar câteva. Aceasta deoarece pentru fiecare dintre noi blocajul este unic si arata diferit, chiar dacă la prima vedere pare același la toată lumea.

 

Astfel, un tip de blocaj este ceea ce crezi tu despre tine, despre succes, despre ceea ce poți face, despre ceea ce poți obține sau discursul pe care ți-l spui. Acesta din urmă, de exemplu, poate fi un blocaj major dacă suna așa: "Nu sunt capabilă, acest lucru nu este posibil, nu sunt bună pentru asta, eu nu pot face asta, nu am încredere în mine, e prea greu, sigur nu imi iese", etc. 

 

Un alt blocaj este dat și de faptul că nu știi să îți stabilești obiective realizabile, de exemplu, și îți pui obiective prea mari într-un timp prea scurt. Aceasta înseamnă că te demotivezi când vezi că nu le atingi, iar apoi nu mai ai încredere să continui. Aici este nevoie de găsirea unui echilibru. 

 

De asemenea, un alt blocaj este acela că, de multe ori, oamenii se lasă furați de peisaj, de distracții de moment, de o mulțime de alte activități care îi deturnează de la obiectivele stabilite și, în acelasi timp, îi obosește. Este nevoie de disciplină și consecvență pentru a te ține de obiectivele pe care ți le-ai stabilit.

 

Un ultim exemplu de blocaj poate fi acela când oamenii nu ascultă ceea ce vor să facă cu adevărat. Astfel, fie se lasă influențați de alții (chiar și de alți specialiști), executând acțiuni în funcție de cum au făcut ceilalți, și nu cum știu și consideră ei că ar trebui. În aceste cazuri, este important să îți asculți vocea interioară și să stabilești obiective în funcție de ceea ce vrei tu să obții. 

 

Care sunt cele mai la îndemână modalități prin care cineva poate să identifice și să depășească aceste blocaje?

O modalitate la îndemână este auto-observarea. Cu alte cuvinte, să îți observi gândurile, acțiunile, pe ce ți se duce timpul, să îți evaluezi agenda săptămânală și să vezi cum te organizezi, iar apoi să găsești soluții pentru a ajunge acolo unde vrei.

Alte modalități pot fi: un curs, o carte sau un podcast. Iar cea mai puternică variantă, care să te ajute pe zona asta, ar fi sa lucrezi 1 la 1 cu un specialist, fie ca acesta este coach sau terapeut, depinde ce ți se potrivește mai bine. De ce? Pentru că lucrul 1 la 1 te responsabilizează și te ajută să îți găsești soluții potrivite pentru tine și situația ta. Poate că nu este cea mai la îndemână modalitate, dar este cea mai eficientă, din punctul meu de vedere. 

 

Există niște chei de verificare prin care cine se poate asigura cp obiectivele sale sunt realiste și realizabile?

Există două situații aici:

Dacă obiectivele au mai fost stabilite și in trecut, analiza rezultatelor obținute atunci poate fi utilă pentru setarea următoarelor obiective, astfel încât sa devină realizabile. Sigur că această variantă are limitările ei, deoarece este foarte posibil ca și contextul trecut să nu mai fie la fel ca cel din prezent, dar pentru asta este nevoie de ajustarea obiectivelor la prezent. 

Dacă în schimb sunt obiective noi, care nu au mai fost stabilite până acum, vei porni la început cu o estimare și vei analiza rezultatele intermediare pe traseu, iar în funcție de asta vei adapta constant obiectivele tale. Nu există o soluție magică, pentru ca tu ești cea care știe cel mai bine ce e realizabil în viata ta și în cât timp. De aceea, cel mai important este să evaluezi, analizezi și adaptezi constant. 

 

Ce sfaturi de gestionare a stresului și a presiunii asociate cu urmărirea unor obiective ambițioase ai pentru participantele la Her Space Festival Romania?

În rolul de coach nu ofer sfaturi pentru că fiecare este diferit, însă pot oferi câteva recomandari.

Stresul este ceva subiectiv, fiecare percepându-l diferit, prin urmare îi face față diferit. Stresul poate avea în spate multe frici, anxietăți, traume, nevoie neîndeplinite sau gânduri preponderent negative. Atunci când te cuprind aceste gânduri uneori e greu să ieși din ele fără o oglindire din exterior, fără un suport extern.

 

Așa încât, recomandarea mea este să cereți ajutor atunci când simțiți că stresul vă cuprinde. Fie că vorbim de cineva din familie, o prietenă, un terapeut, coach sau oricine altcineva considerați că, în mod sincer. vrea și poate să vă ajute. Nu trebuie sa faceți totul singure, e un act de mare putere să solicitați ajutor.

“Am trecut prin acest stres și știu cum să îl duc singură” versus “cu ajutorul celorlalți”. În afară de asta, mai pot ajuta diverse practici de respirație, meditație, sport sau yoga, prin conectarea în corp și eliberarea stresului. Depinde ce funcționează pentru fiecare în parte, important este să vă găsiți propriile soluții care să meargă în cazul vostru. 

 

 

Mulțumim, Georgiana Ghiță!

Comments


bottom of page