Lookismul, discriminarea bazată pe aspectul fizic al unei persoane
- Her Space Festival Romania
- 24 mai
- 4 min de citit
Actualizată în: 25 mai
Lookism-ul este o formă de discriminare bazată pe aspectul fizic al unei persoane. Este prejudecata care favorizează oamenii considerați „atractivi” și marginalizează pe cei care nu se încadrează în tiparele convenționale de frumusețe. Deși termenul este relativ recent, fenomenul are rădăcini adânci în istorie.
Lookism-ul nu este doar o chestiune de estetică — el afectează șansele reale ale oamenilor în viață, în muncă și în societate. Pentru cei afectați, poate aduce probleme serioase de încredere în sine, anxietate și izolare.

Acest cuvânt a fost folosit pentru prima dată în anii 1970 în SUA, în contextul mișcărilor pentru drepturi civile și egalitate socială, ca o formă de a denunța o nouă formă de prejudecată socială. A câștigat popularitate mai recent, odată cu discuțiile despre incluziune, diversitate și body positivity.
Câteva experimente, studii și articole relevante care au demonstrat existența acestui fenomen:
La locul de muncă
Un spațiu unde pot apărea astfel de manifestări este locul de muncă. Astfel, persoanele considerate frumoase pot primi salarii mai mari, promovări mai rapide sau tratament preferențial.
În 2012, un experiment desfășurat de doi cercetători israelieni (de la Universitatea Ben-Gurion și Colegiul Academic Emek Yezreel) a arătat cum influențează poza din CV rata de invitație la interviul de angajare. S-au folosit CV-uri identice, doar poza a fost diferită.
Rezultatele experimentului au arătat că CV-urile bărbaților considerați atractivi au primit o rată de răspuns cu 50% mai mare decât cele ale bărbaților cu aspect mediu și de peste două ori mai mare decât CV-urile fără fotografie.
În ceea ce privește femeile, surprinzător, cele considerate atractive au avut o rată de răspuns mai mică decât cele cu aspect mediu sau fără fotografie. Autorii experimentului sugerând că acest fenomen ar putea fi influențat de gelozia sau percepțiile negative ale recrutoarelor de sex feminin față de candidatele atractive.
Un alt studiu, din 1994, “Beauty and the Labor Market”, a arătat că atractivitatea fizică funcționează ca o formă de capital economic: persoanele considerate „neatractive” câștigau cu 5–10% mai puțin decât cele cu aspect „mediu”, în timp ce persoanele „foarte atractive” câștigau cu 5% mai mult decât cele medii.
În viața socială
Atracția fizică influențează cât de ușor ești acceptat, ascultat sau respectat.
În volumul “What's Wrong with Lookism? Personal Appearance, Discrimination, and Disadvantage” (Andrew Mason), publicat în 2023, capitolul „Appearance and Personal Relationships” analizează discriminarea bazată pe aspectul fizic în relațiile personale, cum ar fi alegerea prietenilor sau a partenerilor romantici.
Deși adesea considerată acceptabilă din punct de vedere moral, autorul pune sub semnul întrebării această viziune, comparând discriminarea bazată pe aspect cu discriminarea rasială.
Media și publicitate
Acestea promovează constant un singur tip de frumusețe, excluzând diversitatea și întărind standarde nerealiste.
Studiul intitulat „Lookism in Media and How It Influences Our Perceptions” și publicat în 2014 de către Nicole Lise Rosen (Universitatea din Akron) și Nicole A. Shoenberger (Penn State Erie, The Behrend College), a arătat că mass-media joacă un rol semnificativ în formarea și menținerea standardelor de frumusețe, influențând percepțiile și așteptările sociale ale indivizilor.
Astfel, stereotipurile legate de frumusețe pot conduce la prejudecăți și discriminare bazate pe aspectul fizic, afectând relațiile interpersonale și oportunitățile sociale. Iar conștientizarea și educația sunt esențiale pentru a combate efectele negative ale lookismului și pentru a promova o societate mai incluzivă și echitabilă.
Sistemul judiciar
Există studii care au arătat că și în sistemul judiciar persoanele atractive pot primi sentințe mai blânde.
În studiul realizat în 1974 de către Efran M.G. – „ The Effect of Physical Appearance on the Judgment of Guilt, Interpersonal Attraction, and Severity of Recommended Punishment”, a fost analizat dacă atractivitatea fizică a unui inculpat influențează judecata asupra vinovăției acestuia și severitatea sentinței.
Concluziile au arătat că atractivitatea influențează percepția morală (cei frumoși sunt considerați automat mai morali și de încredere). Mai mult, efectul „halo” funcționează și în context juridic (cu alte cuvinte, o trăsătură pozitivă - cum e frumusețea - influențează percepția altor trăsături).
Astfel, rezultatele studiului au ridicat semne de întrebare despre echitatea și imparțialitatea sistemului de justiție, în special când jurații sunt influențați vizual.
Cum să recunoști lookismul în viața de zi cu zi
Lookismul e adesea subtil sau „normalizat”, dar sunt semne prin care acesta poate fi detectat (adesea cu usurință). Iată câteva exemple:
Comentarii frecvente despre greutate, piele, păr, haine („ai slăbit, ce bine arăți acum!” – implică că înainte nu era bine) sau glume pe seama aspectului fizic, mai ales la adresa celor care nu se încadrează în „standard”;
Favorizarea angajaților „prezentabili” în roluri vizibile (vânzări, PR, front desk) sau evaluări de performanță afectate de aspect, nu doar de competențe;
Elevii atractivi sunt percepuți ca mai inteligenți sau mai populari sau cei cu acnee, greutate în exces sau alte diferențe sunt adesea excluși;
Aplicațiile de dating care pun accent pe poze favorizează lookismul sau aprecierea partenerilor mai ales pentru aspectul lor fizic, nu pentru trăsături de caracter.
Metode de combatere a lookismului
Conștientizare personală
Reflectă la propriile tale prejudecăți: de câte ori ai judecat pe cineva după aspect?
Urmărește-ți reacțiile spontane — de exemplu, când întâlnești o persoană cu trăsături fizice neobișnuite.
Educație și dialog
Vorbește despre lookism în grupul tău de prieteni, familie, colegi.
Promovează conversațiile despre diversitate corporală și incluziune.
Consum media cu un ochi critic
Alege să urmărești creatori de conținut care promovează diversitatea (body positivity, modele plus-size, persoane cu dizabilități etc).
Susține politici anti-discriminare
Încurajează firmele, școlile și instituțiile să adopte politici clare împotriva discriminării pe baza aspectului fizic.
Lookismul este o formă de discriminare adânc înrădăcinată în biologia noastră și întărită de norme culturale și media. Deși nu este recunoscut juridic în majoritatea țărilor, începe să fie tot mai discutat în cadrul mișcărilor anti-discriminare moderne.
***
Her Space Festival Romania - Fumusețea în Era Tehnologiei
18-19 Octombrie 2025
București
Commentaires