Zambetul Duchenne, indicatorul emotiilor sincere
- Her Space Festival Romania
- 6 apr.
- 4 min de citit
Zambetul face parte din natura umana si este una dintre cele mai simple expresii ale umanitatii, fiind – in acelasi timp – una foarte complexa.
Studiile desfasurate de-a lungul ultimelor decenii au demonstrat ca intensitatea unui zambet sincer poate prezice fericirea in casnicie, starea de bine personala si chiar longevitatea. La fel de bine, exista zambete false, care nu reflecta deloc bucurie sincera, ci o gama larga de emotii, inclusiv jena, inselaciune sau durere. Totodata, s-a demonstrat ca variabile precum varsta, genul, cultura si contextul social influenteaza frecventa si natura unui zambet, precum si rolul pe care il joaca acesta in existenta umana.
Practic, zambetul reflecta o gama larga de emotii, mai degraba decat o singura expresie universala, a fericirii.

Dar ce este zambetul sincer, cunoscut in literatura de specialitate si ca zambetul Duchenne?
Zambetul Duchenne este un zambet autentic, care implica atat muschii din jurul gurii, cat si pe cei din jurul ochilor. Zambetul Duchenne, indicatorul emotiilor sincere, cum ar fi fericirea si bucuria, se numeste astfel dupa neurologul francez Guillaume-Benjamin-Amand Duchenne, care a studiat expresiile faciale in secolul al XIX-lea. El a descoperit ca un zambet autentic activeaza doi muschi:
• Musculus zygomaticus major (ridica colturile gurii)
• Musculus orbicularis oculi (creeaza riduri fine in jurul ochilor, asa-numitele „laba gastii”)
Practic, Duchenne a concluzionat ca zambetul autentic reflecta emotii sincere si activeaza atat muschii gurii, cat si ai ochilor.
Prin contrast, un zambet fals sau social, implica doar muschii gurii si nu produce contractia naturala a muschilor din jurul ochilor (aceasta din urma fiind dificil de reprodus in astfel de situatii). Acesta poate fi produs voluntar si este adesea folosit in interactiuni sociale, dar nu exprima neaparat emotii reale.
Ani mai tarziu dupa descoperirea lui Duchenne, studiile desfasurate au aratat ca exista o legatura unica intre emotiile pozitive si adevaratul zambet Duchenne. Datele neuronale au aratat ca zambetul Duchenne produce o activitate mai intensa in regiunea temporala anterioara stanga a creierului, o zona asociata clar cu emotiile pozitive. Totodata, cercetatorii din domeniul sanatatii mintale au observat ca zambetele Duchenne apar oriunde exista emotii pozitive. Pacientii cu depresie afisau mai multe zambete Duchenne in timpul interviurilor de externare decat la internare, iar numai zambetul Duchenne — nu si alte tipuri de zambete — crestea pe parcursul psihoterapiei. Chiar si observatorii ocazionali, fara pregatire in domeniu, puteau recunoaste fetele care afisau zambete Duchenne si, bazandu-se doar pe aceste expresii, atribuiau persoanelor din spatele lor trasaturi de personalitate extrem de pozitive.
Alte beneficii ale zambetului Duchenne observate in timpul studiilor realizate de-a lungul timpului: cresterea longevitatii sau casnicii reusite.
Dar nu toate zambetele sunt expresii autentice ale fericirii. Pe langa zambetul Duchenne, psihologul Paul Ekman a descris alte saptesprezece tipuri de zambete in cartea sa din 1985, “Telling Lies”. Astfel, oamenii zambesc cand sunt speriati, cand flirteaza, cand mint sau sunt ingroziti si rusinati. Un zambet jenat se manifesta prin evitarea privirii, atingerea fetei si inclinarea capului in jos si spre stanga.
In tot acest context, studiile au mai demonstrat ca nou-nascutii pot oferi si interpreta expresii faciale cu mare precizie.
Astfel, la doar 10 luni, un sugar va oferi un zambet fals unui strain care se apropie, rezervand un zambet autentic de tip Duchenne pentru mama sa. Cu decenii in urma, Jeffrey Cohn, de la Universitatea din Pittsburgh, a observat cum reactionau bebelusii de 3 luni la schimbarile in expresia mamei lor. Cand mamele simulau depresia, sugarii isi ridicau micile pumnisoare in semn de suferinta, iar dupa doar 3 minute de interactiune fara zambet deveneau retrasi.
Pe masura ce sugarii cresc, tendinta lor de a zambi incepe sa difere in functie de gen. Capacitatea de a produce zambete Duchenne este impartita in mod egal intre sexe, dar barbatii afirma ca zambesc mai putin decat femeile, iar ambele sexe considera ca acest lucru este adevarat. Mai mult, specialistii in stiinte comportamentale sunt aproape în unanimitate de acord ca femeile zambesc mai mult decat barbatii.
Cu toate acestea, diferentele intre zambetul barbatilor si al femeile depind de mai multi factori cheie. Astfel, in urma cu cativa ani, o echipa de cercetatori condusa de psihologul de la Yale, Marianne LaFrance, a realizat o analiza ampla pe acest subiect si concluzionat ca aceste diferente dispar atunci cand cele barbatii si femeile ocupa roluri sociale sau profesionale similare.
Un alt aspect interesant al studiului a aratat ca femeile sunt mai predispuse decât barbatii sa foloseasca zambetul pentru a detensiona atmosfera si a restaura armonia, fapt care reflecta rolul lor traditional in gestionarea emotiilor in contexte sociale.
Concluziile?
Zambetul Duchenne este un semn natural al fericirii autentice, un indicator important al emotiilor umane si are un impact pozitiv asupra relatiilor sociale si asupra starii de bine.
Totodata, are aplicabilitate in multe sfere ale vietii cotidiene, cum ar fi: detectarea emotiilor reale, in interactiunile sociale, in psihologie si recrutare (de exemplu, in interviurile de angajare un zambet autentic poate influenta pozitiv perceptia angajatorului) sau in domeniul inteligentei artificiale si recunoasterii faciale (algoritmii moderni incearca sa distinga intre zambetele autentice si cele false pentru utilizari in domenii precum securitatea sau marketingul).
Comments